Sådan gør du – slåen

Først på vinteren, inden den første frost har ramt, er det på tide at plukke slåenbær. Disse lilla bær giver en frisk og syrlig snaps, og er særdeles svær at styre i smagen. Trækketid ligger på 12-14 timer, og herefter er farven svagt lyserød. Lader man den trække længere, bliver farven flot rød, men med farven stiger syrligheden.

Slåen

Personligt er det ikke en af favoritterne, men mine børn elsker den, så derfor er den på listen over de snapse, der endnu produceres. Og det er altså versionen med en trækketid på ca. 12 timer. Ved lagring bliver den en anelse mildere, men syrligheden er ikke til at gå fejl af.

Har hørt, at andre brændevinsamatører iblander sødemidler for at dæmpe syrligheden. Sikkert en god idé, men ikke et forhold, jeg tilslutter mig. For mig gælder det, at der brygges i ét skud – ligesom Single Malt Whisky.

Hvis du er for sent ude, har fuglene ædt bærrene, så det er en god idé at finde et hegn, hvor de står, og så holde lidt øje med dem. Når du har plukket bær til årets produktion, så smid bærrene i fryseren i en uges tid. Frosten frigiver bærrenes sukkerstoffer, siges det. Og det kan jo hjælpe lidt på slutresultatet.

Slåensnaps er velegnet til sildebordet, men gør sig også godt til en god og fuldmoden ost.