Koldrøget laks

At koldrøge en laks er såmænd ikke så kompliceret. Man behøver blot en 57 cm Weber grill og noget røgesmuld, så klares en røgning på 24 til 48 timer, alt efter størrelsen af laksen. Selv køber jeg laksehaler hos min fiskepusher på Kridthøj Torv i Århus, hvor jeg bor. Det er lidt billigere end at købe en hel lakseside, og resultatet bliver måske ikke de store skiver, men smagen er uovertruffen – især hvis man serverer den koldrøgede laks med røræg eller basilikumcreme.

Røgesmuld er savsmuld fra bøgetræ. Du kan købe røgesmuld hos en velassorteret fiskehandler. Godt nok skal man købe en hel sæk, men den kan man jo dele med en anden røgefælle. Alternativt har man bare røgesmuld til et godt stykke tid. HUSK at opbevare dit røgesmuld på et tørt sted. Ellers vil du bare opleve den frustration, at gløden går ud, og du derved mister overblikket over, hvor længe du har røget.