Sådan gør du – porse

At finde et sted, hvor der kan plukkes porse er ikke nemt. Man skal lede et stykke tid, for de der kender et sted, er ikke meget for at afsløre det.

Porse (Myrica Gale)

Kendetegnet for et godt voksested for porse, også kaldet mosepors, er et område med næringsfattig jord, med andre ord, en sur og fugtig jordbund. Den type område findes fortrinsvis ved vestkysten og i det midtjyske. Har ingen kendskab til, om det har sin udbredelse på øerne, men mon ikke der er gode vækstbetingelser også der. Især hvor der blev gravet tørv i gamle dage er der gode chancer for at finde mosepors. Men ellers er områder omkring moser og vandløb værd at afsøge.

Når du har fundet dit spot, så pluk kun den porse, som du har brug for. Jeg selv plukker, så jeg kan producere, hvad der svarer til 5-6 liter, det vil sige et par pæne buketter. Buketterne binder jeg op og hænger dem udendørs under halvtag og lader den tørre til bladene knækker ved berøring. Herefter ribber jeg bladene af og gemmer dem i en plastbeholder, så de bevarer aromaen. Stik næsen deri, og du drømmer om nyslået hø.

Nu kan du producere al den porsesnaps, du har behov for. Et godt tip er, at medbringer man den som vært/værtinde-gave, så tager den kegler hver gang. Og der findes efterhånden klare flasker i alle afskygninger, hvilket er vigtigt for, at produktet præsenterer sig ordentligt.

Med hensyn til flasker, så krejler jeg alle dem, jeg kan finde. Ind imellem kniber det, og så er muligheden bestille nogle super fine flasker hos http://www.glasogflasker.dk/